Amerikaanse telecommers hebben hun 4G-netwerken al lang in de lucht, Nederlandse providers zijn daar begin dit jaar pas mee begonnen. Op de kaart van 4Gdekking.nl kun je zien waar je in Nederland met de juiste telefoon al supersnel mobiel kunt internetten.
3,8 miljard euro telden de Nederlandse providers december vorig jaar gezamenlijk neer bij veiling van 4G-frequenties. Naast KPN, Vodafone en T-Mobile wist ook een nieuwe speler een vergunning te bemachtigen: Tele2.
Langzaam maar zeker rollen de providers hun netwerken uit. KPN was de eerste die klanten aansloot op hun 4G-netwerk. Het telecombedrijf verwacht dat aan het einde van het eerste kwartaal in 2014 landelijke dekking een feit is.
Op de kaart van 4Gdekking.nl, een initiatief van TelecomVergelijker.nl, is te zien dat KPN het verst is met de uitrol van 4G. Telfort, dat voor telefonie en mobiel internet gebruik maakt van de frequenties van KPN, biedt voorlopig geen 4G aan.
Vodafone biedt 4G vooralsnog alleen aan in de Randstad. T-Mobile activeert op 18 november zijn 4G-netwerk in de Randstad. Tele2 volgt op zijn vroegst volgend jaar.
Veel verwarring over 4G-dekking
"We merken dat 4G steeds meer begint te leven bij consumenten", stelt directeur Niels Willems van TelecomVergelijker.nl. Hij constateert wel dat er veel onduidelijkheid is over de plekken waar 4G reeds werkt. "De providers zorgen zelf ook voor veel verwarring. Ze wekken in reclamespots de indruk dat je al bijna overal 4G-dekking hebt, terwijl dat zeker niet het geval is."
De informatie op 4Gdekking.nl is afkomstig van de providers zelf en wordt geüpdatet zodra de dekking bij een provider is vergroot.
Meer 4G-toestellen verkocht
De verkoop van smartphones geschikt voor het supersnelle 4G internet stijgt in rap tempo, bleek in augustus uit cijfers van onderzoeksbureau GfK Retail. Sinds september vorig jaar zijn er in totaal circa 650.000 4G-toestellen verkocht in Nederland.
Het marktaandeel van deze toestellen is in het tweede kwartaal van 2013 gestegen tot 24 procent, tegen 14 procent in het voorgaande kwartaal.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl